Гостување на Јасна Апостолски – Николов (Дипломирана медицинска сестра, Меѓународен консултант за доење – IBCLC, Сертифициран едукатор за психофизичка подготовка на трудници) во емисијата Нула м+ на ТВ Телма.

Тема: Доење на дете после првата година – митови за „продолженото“ доење

Погледнете го видеото и добијте одговори на следните прашања:

 1. Мајчиното млеко нема хранлива вредност после 6-от или 12-от месец.
 2. Децата подобро ќе јадат ако престанат со цицање.
 3. Мајчиното млеко нема влијание на детскиот имунитет после првата година.
 4. Препораката на СЗО да се дои барем до две години или подолго се однесува на сиромашните делови на светот.
 5. После одредена возраст бебето ја користи дојката како цуцла
 6. Доење поголемо бебе, особено машко, е непримерно.
 7. Децата кои долго цицаат се премногу врзани за мајката.
 8. Децата кога ќе појдат во градинка треба да престанат со цицање за полесно да се адаптираат.
 9. Обично на колку подои се сведува продолженото доење?
 10. Постои ли горна граница за доење?
 11. Од причина што доењето поголемо бебе е реткост, реткост е тоа да се види и во јавност. Поради тоа некои жени одлучуваат тоа да го прават зад 4 ѕида.
 12. Која е природната возраст за одвикнување на бебето од цицање?/ Дали ородолженото доење би претставувала отежнителна околност при одвиккнувањето од доењето?
 13. Дали продолженото доење е здраво и за мајката?
Можеби ќе ви се допадне:   Одредени знаци на вознемиреност кои ни сигнализираат за магичниот чекор напред во развојот